La Universitat, com a institució, és única per tal com vincula i vehicula els tres costats de l’anomenat «triangle del coneixement». En fer-ho contribueix a desenvolupar el talent humà, que és –sens dubte– el factor clau de l’èxit de qualsevol empresa. Una universitat és, doncs, un veritable ecosistema de producció i transmissió de coneixement

I és precisament en un dels aspectes de la vessant de transmissió del coneixement, la docència, que s’insereix aquesta publicació transmèdia, editada amb motiu de les III Jornades d’Experiències Docents a la Universitat de les Illes Balears.

Hom podria pensar (erròniament) que es tracta d’una publicació més en què els professors expliquen les seves experiències com a docents. L’obra és, però, molt més que això: a l’innovador format transmèdia (que incorpora de manera complementària –però no repetitiva– els formats text, pòdcast i fotografia, i que deixarem que el lector descobreixi per al seu gaudi) s’afegeix el relat de les experiències, els reptes i les solucions (imaginatives) motivades per la situació derivada de la pandèmia de la COVID-19.

La UIB és una universitat presencial. Els professors sabem per experiència que de vegades es crea autèntica «màgia» a l’aula: aquell estat de comunicació fluida entre alumnes i professor, aquella incentivació del dubte, de voler saber-ne més, de la cerca del perquè de les coses, aquells moments en què qualque cosa fa clic en el cervell d’un estudiant i aquest comprèn un concepte nou o albira una possibilitat no contemplada fins aleshores. Això és el que fa un bon docent: seduir pel coneixement i amb el coneixement, i transmetre’l, és clar…

Tot i que la manera de fer classes ha evolucionat força al llarg dels anys, gràcies –en gran manera– a la tecnologia, però també a la recerca en matèria d’educació, la docència presencial segueix consistint en la interacció, cara a cara, del professor amb els seus estudiants.

Però què passa si, d’un dia a l’altre, et tanquen aules i laboratoris, si no pots reunir-te amb els alumnes?

Perquè no es tracta de fer de manera telemàtica allò que fèiem presencialment: es tracta de fer coses que abans no podíem fer i que, ara, la tecnologia ens permet dur a terme. Es tracta de transformar un problema en una oportunitat de millora i d’innovació.

L’obra que tenim a les mans presenta 19 respostes diferents a aquest repte, 19 solucions –motivades i explicades pels seus autors, professors de la UIB– que poden, sens dubte, exportar-se més enllà del nostre àmbit territorial i alhora interpel·lar els lectors que es dediquen a la docència com a part del seu compromís professional.

Jaume Carot

Rector de la UIB

La Universidad, como institución, es única puesto que vincula y vehicula los tres lados del llamado «triángulo del conocimiento». Al hacerlo contribuye a desarrollar el talento humano, que es –sin duda– el factor clave del éxito de cualquier empresa. Una universidad es, pues, un verdadero ecosistema de producción y transmisión de conocimiento

El concepto es el compartir desde una publicación ágil con la comunidad universitaria internacional las propuestas y conclusiones realizadas desde el profesorado de nuestra universidad gracias a su investigación y desarrollo acerca de planes estratégicos que faciliten el proceso de experiencia enseñanza aprendizaje de nuestros estudiantes.

A partir del mismo realizamos el tomo anterior de nuestra publicación. Los relatos allí expuestos muestran la realidad de los docentes de nuestra universidad frente a los retos propios surgidos desde el desarrollo del Plan Bolonia y, también, el progreso de los lenguajes generacionales propios de los estudiantes que llegaban a nuestras aulas presenciales.

Ya dentro de la dinámica provocada por el Covid 19, sobre todo desde la necesidad surgida a partir de la impartición de sesiones de aprendizaje on line, nuestros profesores adaptaron sus estrategias docentes a la nueva situación.

Selfie 2, el libro que ahora tienes entre manos, supone una continuación realizada desde la investigación y experiencia sobre toda una muestra de las actividades, propuestas y realidades entonces desarrolladas y vividas, ahora en tiempos de pandemia.

La nuestra es una universidad presencial. Las adaptaciones que podrás escuchar, leer y también observar desde esta publicación de carácter transmedia no solo se centran en un problema concreto, la no presencialidad, sino que van más allá: procuran abrir y mantener una línea directa con el regreso a las aulas que compartimos con nuestros estudiantes a medida que la progresión de la pandemia lo está permitiendo.

“Selfie 2, autorretrato de experiencias docentes” reconoce el esfuerzo y labor de toda una serie de compañeras y compañeros profesores desde un proceso previo de investigación que deja puertas abiertas a continuar mejorando desde el aprendizaje de todos sobre todos.

Jaume Carot

Rector de la UIB